neděle 30. ledna 2011

Veronika Klusáková: Nic není lepšího, než strávit celou noc v kině...


Kino Metropol v současné době mění svou programovou skladbu a tak je přirozené se hned na začátek zeptat – tedy co bude v kině nového?  

Hlavní novinkou je změna celého profilu kina – místo nevyhraněného programového mixu, na který ve výsledku nikdo nechodil, nabídneme artové kino po vzoru pražského Aera či Bio Oka. A doufáme, že tím nalákáme diváky, kteří mají rádi film a zajímají se o kulturní dění v našem městě.

Budou nějaké speciální cykly? Jaké? 

Snažíme se, aby byl program co nejpestřejší a zároveň jasně čitelný. Proto jsme jej rozdělili do pravidelně se opakujících cyklů a ty ještě označili ikonami, aby se diváci mohli snadno orientovat. Jako příklad bych uvedla artové blockbustery, což jsou kvalitní filmy renomovaných režisérů určené pro široké publikum – v únoru to bude třeba komedie Na Mamuta!, nečekaný, a o to příjemnější comeback Gérarda Depardieu, či snímek Françoise Ozona Profesionální manželka s vynikající Catherine Deneuve. Nebo cyklus Metrocool, určený pro mladé publikum, ve kterém nabízíme ve speciálním čase nonkonformní a svěží kousky ze současné filmové produkce.

Bude orientace mezi jednotlivými cykly přehledná, myslíš, že se mezi nimi návštěvníci více zorientují?

Doufáme, že ano, a pokud ne hned od počátku, tak jistě po nějaké době. Cyklů není zase tolik a navíc se pravidelně opakují. Takže si myslím, že se naopak budou diváci orientovat snáze než doposud, že si najdou své oblíbené cykly a budou vědět, co od nich mohou čekat. Kvůli tomu to také děláme.

Bude na programu i nějaký speciální program pro děti?

Dětem bude vyhrazeno sobotní odpoledne – každý týden budou moct zhlédnout film určený speciálně pro ně, od starších českých snímků, jako je třeba Cesta do pravěku nebo Máte doma lva? po osvědčené novější tituly ze světové produkce, jako je třeba Číslo 9. Úplně malinkým dětem a hlavně jejich rodičům budou pak určené dopolední projekce premiérových snímků, které odstartují v březnu. V sále bude světlo jen malinko ztlumené a zvuk tišší, aby se děti nebály. Bude to taková podprahová filmová škola pro nejmenší.

A pro seniory?

Začínáme spolupracovat s kluby seniorů v Olomouci a chceme jim nabízet dopolední projekce nových filmů, na které se ve večerních časech obtížně dostávají. Ohlas je zatím pozitivní, olomoučtí senioři jsou akční a rádi se účastní kulturních aktivit. Samozřejmě zachováme i oblíbené „filmy pro pamětníky“ každou neděli odpoledne, jen jsme je překřtili na „české zlato“ a budeme uvádět filmy ze širší časové perspektivy – tedy nejen prvorepublikové komedie, ale i třeba šedesátá léta. 
           
Co studentské slevy a zlevněné vstupné?      

Jdeme na to trochu jinak – slevu nebude mít automaticky každý student, ale na vybrané filmy z programu bude možné zakoupit průkazku filmového klubu, sleva pak bude 15 korun na projekci.

Pro jakého diváka bude program kina v novém roce určen? 

Program je koncipovaný tak, aby se v něm milovníci dobrého filmu cítili jako doma. Bez ohledu na to, kolik jim je let, jestli Olomoucí jen projíždějí nebo tu bydlí už několik generací. Novinkou, o kterou se chceme pokusit, je rozšířit program pro cizince, kterých v Olomouci není málo. Filmy, na které mohou do kina bez obav zajít, mají v programu speciální označení English Friendly. Zatím jsou to převážně anglicky mluvená díla, ale do budoucna chceme nabídku rozšířit i na české filmy.

V minulosti v kině Metropol proběhla řada ozvěn festivalů, jaké se například plánují na tento rok?

V březnu to bude festival Jeden svět, v dubnu se pak Metropol na týden stane druhým festivalovým centrem pro Academia film Olomouc. Na květen plánujeme ozvěny Dnů evropského filmu, což je skvělá přehlídka nových artových filmů z různých koutů Evropy, které se málokdy v Čechách dostanou do běžné distribuce. Léto bychom chtěli oživit ozvěnami velkých festivalů, které v té době probíhají, ale tam je jednání zatím v plenkách, takže nebudu prozrazovat víc.

Budou pokračovat oblíbené operní přenosy?            

Opery budou samozřejmě pokračovat, od března pak rozšíříme spektrum tzv. alternativních obsahů i o přímé přenosy baletu z Moskvy a Paříže a doufáme, že budou mezi Olomoučany stejně oblíbené jako opery. S novou sezónou uvažujeme i o zahájení přenosů divadelních představení z londýnského Národního divadla.

Co děláš vedle programové ředitelky kina Metropol?

Snažím se věnovat co nejvíce času mým dalším aktivitám, především Academia filmu Olomouc, kde rovněž vedu programovou sekci, a doktorskému studiu na Katedře divadelních, filmových a mediálních studií, v jehož rámci právě dopisuji dizertaci na téma literárního a filmového ztvárnění postavy tomboye, dívky, která vypadá a chová se jako chlapec. Také se podílím na projektu Upsolvent, který pomáhá studentům filmové a divadelní vědy lépe se uplatňovat v praxi.

A co jsi dělala předtím?         

Během studia anglistiky a filmové vědy jsem se dvěma spolužáky založila filmový klub Pastiche Filmz, který působí na Konviktu, pracovala ve vedení Přehlídky animovaného filmu a na festivalu dokumentárního filmu v Jihlavě. Po studiu jsem nastoupila na filmu na doktorát a vedla semináře o českém dokumentu, westernu a středoevropské kultuře. Rok 2008/2009 jsem strávila jako Fulbright na výzkumném pobytu v Los Angeles, kde jsem sbírala materiály pro svou dizertaci, chodila do kina a hrála s přítelem frisbee na pláži.

A proč je pro tebe důležitá a zajímavá práce právě pro kino Metropol?        

Je to obrovská výzva a možnost vrátit Olomouci něco, co mi během těch dvanácti let, co tu žiju, dala.

Na co se osobně nejvíce těšíš v únoru v kině?          

Těším se na valentýnské projekce, které jsme pojali jako oslavu netradičních podob lásky, a samozřejmě na přímý přenos Oscarové ceremonie. Není nic lepšího, než strávit celou noc v kině…

Žádné komentáře:

Okomentovat